Śledź w zalewie pomidorowo octowej
Tak coś ostatnio za mną chodziło! Coś kwaśnego, pysznego i nie wymagającego. Wpadł pomysł – robimy śledzia w pomidorach!
Przepis banalnie prosty a przystawka uniwersalna i można ją dopasować i na imieniny czy urodziny jak i na przypadkowe spotkanie przy wódce.
Składniki:
– 1kg śledzia solonego ala Matias
– 1 duża cebula
Zalewa:
– 4 szklanki wody
– 3/4 szklanki oliwy
– 1 przecier pomidorowy
– 8 dużych łyżek keczupu pikantnego
– 6 dużych łyżek octu
– 4 dyże łyżki cukru
– pieprz i sól dla smaku
Wykonanie:
Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie. Pozwoli to trochę wypłukać sól.
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować. W naczyniu układamy śledzia i przekłądamy go cebulą pokrojąną w piórka.
Zalewamy śledzia zalewą. Odstawiamy całość na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Smacznego.