Składniki:

– 6 jajek

– 1/2 szklanki cukru

– 3/4 szklanki mąki pszennej

– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 dag jogurtu

– 30 dag waniliowego serka homogenizowanego

– 1/2 l śmietanki

– 2 galaretki cytrynowe

– aromat arakowy

– 1 galaretka wiśniowa

– 60 dag czereśni

– płatki migdałów

Sposób przygotowania biszkoptu:

Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka wlewamy do miski ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i w dalszym ciągu ubijamy, a kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka i ponownie ubijamy do zwiększenia się objętości masy. Teraz jeszcze tylko dodajemy 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do tortownicy o dużej średnicy pamiętając, by uprzednio wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni pieczemy około 25 minut, a następnie powstały biszkopt kroimy na połowę.

Sposób przygotowania masy śmietankowej:

Do przygotowania śmietankowej masy potrzebować będziemy naturalny jogurt i serek homogenizowany, które miksujemy razem z dodatkiem kilku kropel aromatu arakowego. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki cytrynowe i czekamy aż stężeją. Następnie ubijamy około 1/2 litra schłodzonej 30% śmietanki i dodajemy do niej przygotowaną przed chwilą serowo-jogurtową masę, oraz galaretkę i razem wszystko miksujemy.

Teraz czas na czereśnie, które musimy dokładnie opłukać, wysuszyć i wydrylować z pestek. Przygotowujemy także galaretkę wiśniową rozpuszczając ją w 1/2 szklanki gorącej wody dokładnie przy tym mieszając. Następnie studzimy ją i czekamy aż stężeje. W międzyczasie na tortownicy układamy jedną część biszkoptu, wylewamy tężejącą galaretkę i układamy połowę porcji wydrylowanych czereśni. Tak przygotowaną pierwszą warstwę ciasta wkładamy do lodówki na około 30 minut. Kiedy ciasto dobrze się schłodzi wykładamy na jego górną część około 3/4 śmietankowej masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy śmietankowej i resztę czereśni oraz migdały. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki i dokładnie schładzamy.

śmietankowy warstwowiec z czereśniami

Print Friendly, PDF & Email