Składniki

spód:

24 czekoladowe ciasteczka Oreo

4 łyżki masła, roztopionego

masa:

225 g kremowego serka Philadelphia  ( w temperaturze pokojowej )

3/4 szklanki cukru

3 duże jajka ( w temperaturze pokojowej)

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 batony Snickers , pokrojone w 0,5 cm plastry

1/4 szklanki sosu karmelowego, opcjonalnie

1/4 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych, opcjonalnie

Przygotowanie:

Aby przygotować spód rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wysmaruj tortownicę o średnicy ok 23 cm masłem. Owiń dno i boki  2 dużymi kawałkami folii aluminiowej. Ciasteczka rozkrusz w malakserze, a następnie dodaj roztopione masło. Tak przygotowaną masę rozprowadzić równo na dnie tortownicy i  piecz ok. 8 do 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.

Serek ubij na gładko.Dodaj cukier i miksuj jeszcze minutę. Ubij jajka. Całość połącz z wanilią, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.

W tortownicy ze spodem z ciasteczek oreo ułóż równomiernie pokrojone batony snickers, a następnie wylej wcześniej przygotowaną masę.

Przygotuj brytfankę napełnioną do 2,5 cm wysokości gorącą wodą i wstaw do piekarnika na środkową blachę.

W brytfance (łaźni wodnej) umieść tortownicę i piecz ok 55 minut.

Wyjmij ciasto z brytfanny, usuń folię. Zostaw ciasto do schłodzenia. Przykryj i wstaw do lodówki na 4 godziny lub do następnego dnia.

Przed podaniem możesz polać sosem karmelowym i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

 

snickers

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email