Składniki
spód:
24 czekoladowe ciasteczka Oreo
4 łyżki masła, roztopionego
masa:
225 g kremowego serka Philadelphia ( w temperaturze pokojowej )
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka ( w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 batony Snickers , pokrojone w 0,5 cm plastry
1/4 szklanki sosu karmelowego, opcjonalnie
1/4 szklanki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych, opcjonalnie
Przygotowanie:
Aby przygotować spód rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wysmaruj tortownicę o średnicy ok 23 cm masłem. Owiń dno i boki 2 dużymi kawałkami folii aluminiowej. Ciasteczka rozkrusz w malakserze, a następnie dodaj roztopione masło. Tak przygotowaną masę rozprowadzić równo na dnie tortownicy i piecz ok. 8 do 10 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
Serek ubij na gładko.Dodaj cukier i miksuj jeszcze minutę. Ubij jajka. Całość połącz z wanilią, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
W tortownicy ze spodem z ciasteczek oreo ułóż równomiernie pokrojone batony snickers, a następnie wylej wcześniej przygotowaną masę.
Przygotuj brytfankę napełnioną do 2,5 cm wysokości gorącą wodą i wstaw do piekarnika na środkową blachę.
W brytfance (łaźni wodnej) umieść tortownicę i piecz ok 55 minut.
Wyjmij ciasto z brytfanny, usuń folię. Zostaw ciasto do schłodzenia. Przykryj i wstaw do lodówki na 4 godziny lub do następnego dnia.
Przed podaniem możesz polać sosem karmelowym i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.