dania wegetariańskieNowe przepisyRyby

Sola (flądra) w panierce z cytrynowym dressingiem

Składniki:

2 duże żółtka

1/2 szklanki pełnotłustego mleka

1/2 szklanki mąki

1 szklanka bułki tartej

4 filety soli lub flądry

sól

masło roślinne

1/4 szklanki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Filety rozmrozić i osolić przynajmniej godzinę przed smażeniem. Żółtka ubić z mlekiem i przyprawić solą. Mąkę i bułkę tartą wysypać na dwa oddzielne płaskie naczynia. Filety obtoczyć najpierw w mące potem w masie jajecznej a na koniec w bułce.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu ułożyć dwa filety i smażyć do momentu, kiedy się zarumienią po obu stronach. Kolejne filety usmażyć w ten sam sposób, dokładając masło i oliwę. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz.

Rozpuścić 4 łyżki masła i połączyć z 2 łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Przed podaniem polać tym dressingiem rybę,  przybrać natką pietruszki i plastrami cytryny.

original

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress