Sola (flądra) w panierce z cytrynowym dressingiem
Składniki:
2 duże żółtka
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
4 filety soli lub flądry
sól
masło roślinne
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Filety rozmrozić i osolić przynajmniej godzinę przed smażeniem. Żółtka ubić z mlekiem i przyprawić solą. Mąkę i bułkę tartą wysypać na dwa oddzielne płaskie naczynia. Filety obtoczyć najpierw w mące potem w masie jajecznej a na koniec w bułce.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu ułożyć dwa filety i smażyć do momentu, kiedy się zarumienią po obu stronach. Kolejne filety usmażyć w ten sam sposób, dokładając masło i oliwę. Usmażoną rybę wyłożyć na talerz.
Rozpuścić 4 łyżki masła i połączyć z 2 łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Przed podaniem polać tym dressingiem rybę, przybrać natką pietruszki i plastrami cytryny.