Zupa krem z dyni
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula (grubo posiekana)
2 łyżeczki mielonego kminku
1,2 kg dyni (obrana, bez pestek, pokrojona w grubą kostkę)
1 litr warzywnego lub drobiowego bulionu
jogurt naturalny (gęsta śmietana)
grzanki
ząbek czosnku
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Zeszklić cebulę do uzyskania złotego koloru. (Mieszać, żeby cebula się nie spaliła).Dodać kminek i mieszać jeszcze minutę.
Do tak przygotowanej bazy dodać pokrojoną dynię i całość wymieszać. Zalać bulionem
i gotować ok. 20 minut lub do miękkości. Następnie odstawić do przestygnięcia. Użyć blendera do zmiksowania na gładką masę.
Zupę podawać z grzankami natartymi czosnkiem i łyżką jogurtu (śmietany) dodaną do talerza z naszym dyniowym kremem.
Niektórzy doprawiają zupę gałką muszkatołową, curry lub papryką. Sam zdecyduj jak będzie dla Ciebie smaczniejsza.