Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cebula (grubo posiekana)

2 łyżeczki mielonego kminku

1,2 kg dyni (obrana, bez pestek, pokrojona w grubą kostkę)

1 litr warzywnego lub drobiowego bulionu

jogurt naturalny (gęsta śmietana)

grzanki

ząbek czosnku

 

 

Wykonanie:

Oliwę rozgrzać w garnku na średnim ogniu. Zeszklić cebulę do uzyskania złotego koloru. (Mieszać, żeby cebula się nie spaliła).Dodać kminek i mieszać jeszcze minutę.

Do tak przygotowanej bazy dodać pokrojoną dynię i całość wymieszać. Zalać bulionem
i gotować ok. 20 minut lub do miękkości. Następnie odstawić do przestygnięcia. Użyć blendera do zmiksowania na gładką masę.

Zupę podawać z grzankami natartymi czosnkiem i łyżką jogurtu (śmietany) dodaną do talerza z naszym dyniowym kremem.

Niektórzy doprawiają zupę gałką muszkatołową, curry lub papryką. Sam zdecyduj jak będzie dla Ciebie smaczniejsza.

Zupa krem z dyni

Print Friendly, PDF & Email